sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Opiskeluista ja aikatauluista yms

Ajattelin koota jälleen muutamia ajatuksia opiskelusta ja aikatauluista nyt kun ensimmäinen lukukausi on takana. Monella tutulla on tuntunut olleen rankkaa haalia kasaan tarvittavia opintopisteitä ja ilmeisesti kurssien kuormittavuus riippuu paljonkin opintoalasta. Omalla kohdallani kurssit eivät ole olleen kovin vaikeita ja asiaa helpottaa vielä se, että useimmat kurssini ovat intensiivikursseja, normiviikoilla aikaa jää siis reilusti muuhunkin.

Ensimmäisen lukukauden saldoksi muodostuu (vielä yhden kauemmas siirtyneen tentin jälkeen) 26 opintopistettä, joka osuu aika hyvin alkuperäisiin suunnitelmiini. Näistä 9 op on saksaa ja loput suurimmaksi osaksi erilaisia management-kursseja (technology-, general-, quality-, jne.). Toiselle lukukaudelle tähtäimessa on suurinpiirtein sama määrä.

Lukukauden aikataulut eroavat aika paljon kotimaisista, aikataulut löytyvät pdf-tiedostona täältä: http://portal.tugraz.at/portal/page/portal/TU_Graz/Studium_Lehre , mutta kirjoitan tähän nyt ylös pääasioita eroista lukuvuodelle 2014-2015:
 - Kuten aiemminkin kirjoitin, lukuvuosi on jaettu vain kahteen lukukauteen, eikä periodeihin kuten Suomessa
 - Syyslukukausi 1.10.-31.1.
 - Joululoma 20.12.-6.1.
 - Helmikuu lomaa
 - Kevätlukukausi 2.3.-4.7.
 - Pääsiäisloma 30.3.-18.4.

Näidenkään aikojen perusteella ei voi tosin täysin elää, koska jotkut kurssit eivät täysin noudata loma-aikoja, vaan tarkkana täytyy olla.

Aiemmin en myöskään muistanut kirjoitella tarkempia tietoja lukukauden alusta ja orientaatioista. Tiedot niistä tulivat hyvin perille ja vaikka tapahtumat itsessään eivät mitään mullistavaa kertoneetkaan, sieltä sai näppärän paperinivaskan, johon on koottu kaikki tärkeimmät rekisteröinnit ja ilmoittautumiset yms. jotka täytyy ehdottomasti tehdä. Ei kannata siis missata (osa onkin luokiteltu pakollisiksi), vaikka saattaa tuntua raskaalta mennä kuuntelemaan jos on istunut päivän saksan intensiivitunnilla.

Lisäksi sanoisin näin jälkiviisaana, että varsinkin jos aikoo vuodeksi tänne niin kannattaa koettaa etsiä asuntoa myös yksityisiltä. Monet ovat löytäneet hyviä jaettuja asuntoja huomattavasti asuntoloita halvemmalla (ja vähemmillä säännöillä). Asuntolatkin menettelevät, mutta monilla on myös ollut ongelmia niin hallinnon tiukkojen (ja joskus typerien) sääntöjen (ÖAD ja Home4students), kuin liian herkkien palovaroittimien (ÖAD), sekä uunnien puuttumisen kanssa (ÖAD) ja päällimmäisenä mieleen jää tunne että köyhää opiskelijaa rahastetaan joka välissä. Puoleksi vuodeksi asuntola on ehkä helpoin vaihtoehto, mutta vuoden aikana homma tulee jo aika kalliiksi (olen mm. maksanut lisädatasta nettiyhteyteeni tähän mennessä n. 100 € ekstraa, Home4students).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti